Trei sosuri perfecte de post pentru legume, paste si orez

Sosurile sunt solutia cea mai buna pentru bucatele de post, ele condimenteaza si dau un gust special, chiar si celor mai simple preparate. Pot fi folosite impreuna cu legume, paste fara ou si orez.

 

 

 

In post deseori aud replici precum ca e foarte greu sa rezisti, intr-o monotonietate de feluri de mancare si o varietate pe care o epuizezi dupa prima saptamana. Eu am doua trucuri care ma ajuta sa trec mult mai usor si chiar foarte placut peste perioada de post.

 

1- ar fi o idee pe care v-am mai impartasit-o, sa mai tragem cu ochiul prin bucatariile altor popoare (care au o multime de preparate traditionale vegetariene) si 2- sa incercam sa diversificam nu doar componentele de baza ( care, de fapt, sunt destul de numeroase: crupe, legume, verdeturi, fructe, nuci...), dar si pe cele auxiliare, precum sosuri, dressinguri, marinade. La ideea de mai sus va propun trei retete de sosuri de post, imprumutate de la trei popoare diferite.

 

3. Sos de mustar cu iz oriental!

 

Iata ca am ajuns si la al treilea sos! Care este cel mai simplu de preparat si cel mai comod, pentru ca se face rapid si din putine ingrediente. Mustarul este deja un sos aromat, iar imbinat cu note orientale de ghimbir si sos de soia, devine senzational!

 

Avem nevoie de:

2-3 linguri de mustar frantuzesc (cu boabe); 1 lingura de miere; 1 lingurita ghimbir; 1 lingura sos de soia.

 

Prepararea este foarte simpla!

Intr-un bol mic punem mustarul. Ghimbirul il curatam si-l razuim cat mai fin, eu am obtinut chiar un piure.

 

 

Amestecam ghimbirul cu mustarul din bol si mai adaugam mierea si sosul de soia.

 

 

Uniformizam bine, sosul de mustar si ghimbir e gata!

 

 

Il puteti pastra destul de mult timp la frigider intr-un vas de sticla cu capac. Acesta este sosul cel mai des folosit in familia noastra, nu doar pentru a condimenta bucatele servite, dar si ca marinada pentru pui, vita, prepelite ( cand nu este post, desigur!). La fel puteti imbaia cartofii in el inainte de copt, veti obtine o crusta dementiala!

 

2. Salsa roja - deliciosul sos mexican!

 

Salsa roja este un sos mexican foarte popular, care iti poate fi foarte util in diversificarea bucatelor de post.

 

"Salsa roja" inseamna in spaniola sos rosu! Acesta este de fapt un sos picant care se prepara din legume crude tocate marunt sau chiar mixate. Ingredientul de baza ar fi rosiile foarte coapte, in rest va puteti pune fantezia in joc.

 

Avem nevoie de:

2 rosii; un ardei rosu ( gras sau capia); 1/2 grapefruit; o ceapa mica rosie; 2 catei de usturoi; cateva fire de ceapa verde; sare; piper rosu macinat; oregano uscat; 1/4 ardei iute chili; sucul de la 1/2 lamaie: ulei de masline.

 

Mod de preparare

Tocam rosiile in cuburi mici, apoi ardeiul ( gras sau capia), ceapa si usturoiul.

 

 

Grapefruitul il decojim si-l taiem cuburi mici. Ceapa verde o tocam si pe ea marunt.

 

 

 Adreiul chili il curatam bine de seminte si il maruntim cat mai fin, eu am folosit 1/4 dintr-un ardei potrivit. Amestecam toate ingredientele si condimentam cu sare, piper rosu macinat si oregano uscat. Asezonam cu ulei de masline si suc de lamaie.

 

 

Si salsa rojo e gata!

 

 

Serviti salsa nu doar in maniera traditionala mexicana cu tacos, dar si ca sos pentru legumele coapte sau natur.

 

1. Sos picant din pasta de susan "tahini"!

 

Pasta de susan "tahini" este un produs de origine araba, dar care a fost imprumutata de multe ale tari cu traditii culinare. Susanul ne poate imbogati nu doar gustativ bucatele de post, dar si cu un aport considerabil de fibre, proteine, fier, magneziu si calciu, foarte binevenite intr-o dieta vegetariana.

 

Avem nevoie de:

150 gr seminte crude de susan; 25-50 gr ulei de susan sau masine; 2-3 catei de usturoi; sucul de la 1/2 lamaie; cateva fire de ceapa verde (sau alta verdeata dupa gust); sare si piper negru prospat macinat.

 

Intai preparam pasta "tahini". Pentru aceasta punem semintele de susan intr-o tigaie uscata si le incalzim la foc mic, amestecand continuu. Atentie! Susanul nu trebuie sa se rumeneasca, doar sa se infierbinta si sa se usuce usor, altfel pasta va avea un gust amar.

 

 

Dupa ce se racesc, punem semintele in cupa de la blender si mixam adaugand periodic ulei, pana obtinem o textura cremoasa si lichida. Dupa toate regulile, tahini trebuie sa curga din lingura.

 

 

Pasta de susan tahini e gata! O puteti depozita in frigider si folosi in diverse bucate ca si condiment sau ca baza pentru sosuri si dressinguri.

 

Pentru sosul nostru picant amestecam pasta tahini cu usturoiul zdrobit cu o presa, cu ceapa verde tocata , sucul de lamiie, condimentam cu sare si piper si subtiem sosul cu putina apa.

 

 

 Cartofii din imagine i-am copt ca in reteta "Salata calda cu cartofi si creveti".

 

 

Pofta buna!