Sosul Aioli - replica aromata a francezilor la maioneza

Facut din galbenus de oua, usturoi si ulei de masline, sosul Aioli este replica aromata a francezilor din Provence la maioneza.

 

Un sos frantuzesc cu lamaie si usturoi care seamana izbitor cu maioneza, dar care este de doua ori mai bun. Diferenta cea mai mare este data de folosirea usturoiului care, insa, vine cu un plus de gust si de aroma. Il poti gasi la borcan si in magazine, dar cel pregatit acasa este mai gustos.

 

Ingrediente

putin piper Cayenne, 60ml ulei de seminte de struguri, 60ml ulei de masline de calitate, 1/4 lingurita sare Kosher, 1 catel de usturoi tocat marunt, 1 galbenus, zeama de lamaie, piper negru proaspat macinat

 

Metoda de preparare

Intr-un bol din metal, amesteca galbenusul crud, usturoiul maruntit, 1/4 lingurita de sare si 2 lingurite de apa.

 

Amesteca incontinuu si toarna, din cand in cand, cate o lingurita de ulei de seminte de struguri, pana ce sosul se ingroasa si devine cremos. Apoi, adauga incet si uleiul de masline.

 

La final, adauga piper, zeama de lamaie si sare.