Afla care sunt cele mai bune sosuri pentru cartofi

Cartofii pot fi de zece ori mai gustosi daca ii savurezi alaturi de un sos aromat. De la maioneza la ketchup, de la tzatziki la aioli, ai o multime de variante care mai de care mai tentanta. Iata ce sosuri iti recomandam noi.

 

1. Sos Aioli
Un sos frantuzesc cu lamaie si usturoi care seamana izbitor cu maioneza, dar care este de doua ori mai bun, te poate scoate din incurcatura atunci cand ai nevoie de o garnitura pentru carnuri sau pentru cartofii copti sau prajiti. Il poti gasi la borcan si in magazine, dar cel pregatit acasa este mai gustos. 

 

Cum se prepara:

Intr-un mini robot de bucatarie se amesteca un galbenus de ou, sucul de la jumatate de lamaie, 2 catei de usturoi, 1 lingura de mustar si putina sare. Se mixeaza pana usturoiul se va marunti foarte bine. Se adauga putin cate putin ulei de masline (125 ml), in mai multe reprize. Nu se exagereaza cu uleiul pentru ca sosul sa nu se taie. La fel se procedeaza si cu uleiul de floarea soarelui (125). Se obtine o pasta fina si cremoasa.

 

2. Tzatziki
Tzatziki este o pasta din iaurt, castravete si usturoi, pe care o poti servi fie ca aperitiv, pe paine sau pita, fie ca sos. Iti recomandam sa incerci si alaturi de o portie generoasa de cartofi prajiti.

 

Cum se prepara:

Castravetele se da pe razatoare, se scurge de zeama si se amesteca cu iaurt grecesc, usturoi zdrobit si cu marar tocat fin. Sosul Tzatziki se serveste rece.

 

 

3. Sos cu Blue Cheese
Branza cu mucegai are o aroma deosebita, care imbogateste gustul cartofilor.

 

Cum se prepara:

Cu ajutorul robotului de bucatarie samesteca branza, frunzele de patrunjel si 1 catel de usturoi, apoi se adauga maioneza (125ml) si smantana (125ml). Se mixeaza pana se obtine un sos cremos.

 

4. Sos de mustar cu miere
Vei fi surprins de cat de bun poate sa fie acest sos in combinatia cu cartofii prajiti si nu numai! Iar vestea buna este ca e foarte usor de preparat.

 

Cum se prepara:

Se amesteca intr-un robot de bucatarie 200 gr de mustar cu 4 linguri de miere si 2 linguri ulei de masline, uleiul se adauga cate foarte putin. Se mixeaza pana se obtine o emulsie.

 

5. Sos cu cheddar si bere
Unul din cele mai grozave sosuri pentru cartofi. Combinatia de branza cheddar si bere cu paprika creeaza o aroma greu de uitat.

 

Cum se prepara:

Intr-o tigaie se topeste o felie groasa de unt, se adauga incet faina si se amesteca 2-3 minute, apoi 1 lingurita de praf de usturoi, 1 lingurita piper cayenne, 1/2 lingurita paprika afumata, sare si piper. Se amesteca din nou foarte bine. Foarte incet se adauga 100 ml de bere si se amesteca, pana sosul devine foarte fin si fara cocolase. La final se adauga 1 lingurita de sos Worcestershire si 180g lapte si smantana (half-and-half). Sosul se fierbe la foc mic inca putin, pana e gata de servit.

 

6.Sos de verdeturi
Un sos care nu doar ca este sanatos, datorita ingredientelor, ci si cat se poate de aromat.

 

Cum se prepara:

Intr-un robot se amesteca mai multe ierburi proaspete, pana se obtine o pasta. Intr-un bol se combina 2 linguri de smanatana cu 2 linguri de maioneza si 2 linguri de otet de vin alb. Se combina pasta de verdeturi cu amestecul obtinut. 

 

7. Ketchup 100% 

Sa-ti faci un ketchup delicios si natural nu este deloc greu, din contra. Tot ce trebuie sa faci tu este sa folosesti ingrediente naturale si sa-l prepari singur, in functie de preferinte.