Kırmızı Mercimek Çorbası - supă de linte, un deliciu tradițional turcesc

Avem nevoie de
250-300 gr linte rosie; un morcov mare; o ceapa; 2-3 catei de usturoi; 3 lunguri ulei de masline; o lingura de unt; boia de ardei sau fulgi de paprica; oregano ( e varianta care-mi place mie, traditional se foloseste chimen si cumbru uscat); 2l apa fierbinte; sare de mare.
Azi am avut un ajutor de nadejde: Cristi!
Mod de preparare
Punem lintea la inmuiat in apa rece (dupa ce am spalat-o, desigur!).
Intre timp, incingem o lingura de ulei de masline si calim ceapa tocata marunt. Cand a devenit transparenta, adaugam morcovul taiat rondele si usturoiul zdrobit cu un cutit lat. Le lasam la foc mediu pana s-au patruns bine si adaugam lintea scursa de apa. Amestecam, saram si lasam lintea sa se "imbogateasca" cu aromele legumelor timp de 3-4 minute.
Presaram cateva fire de oregano uscat si turnam apa fierbinte. Fierbem aproximativ 30-40 minute.
Supa o mixam cu blenderul pana obtinem o textura fina. Se mai tine la foc mic, pana o sa dea in doua-trei clocote.
Intr-o cratita topim o lingura de unt cu o lungura de ulei de masline, adaugam boia sau fulgi de ardei, oregano uscat. Amestecam usurel si calim 1-2 min.
Kirmizi Mercimek Corbasi se serveste fierbinte, stropita cu mixtura de unt si condimente, cu crutoane de paine neagra si verdeata dupa gust.
Pofta buna de la Marcela!