Reguli de bune maniere: Cum se mănâncă sushi

Chiar dacă a devenit un fel de mâncare modern, servit în cele mai exclusiviste baruri, felul în care se consumă a rămas cel tradițional, respectat cu sfințenie din generație în generație.

 

1. La majoritatea restaurantelor în care se serveste sushi, chelnerul îți va oferi un prosop umed – folosește-l cu încredere ca să-ți cureți mâinile, imediat cum îl primești. Când vine mâncarea, acesta va fi luat de pe masă.

 

2. Alături de sushi, vei primi și ghimbir murat, wasabi și sos de soia. Ia o gură de ghimbir după fiecare varietate de sushi ca să-ți cureți cerul gurii. Gustă din când în când și wasabi pentru a-ți reîmprospăta gura.

 

3. Ca băutură consumă sake sau bere tradițională japoneză.

 

4. Dacă bețișoarele sunt unite, rupe-le cu grijă și nu le freca unele de celelalte. Este considerat un gest nepoliticos. Atunci când nu mănânci, acestea ar trebui să stea paralele cu tine, pe bolul cu sos. 

 

5. Sushi se consideră finger food, adâcă mâncare care se mănâncă cu măinile. Așa că, dacă nu te descurci cu bețișoarele, mănâncă cu încredere direct cu degetele. În niciun caz însă nu mânca cu furculița.

 

6. Mănâncă rola de sushi dintr-o singură înghițitură. Partea cu peștele trebuie să-ți atingă limba astfel încât să te bucuri din plin de arome. 

 

7. Atunci când vrei să înmoi rola de sushi în sosul de soia, înmoaie cu partea ce conține peste, nicidecum cu cea din orez. Orezul s-ar îmbiba cu sos și s-ar putea să se destrame. 

 

Urmărește și video-ul de mai jos pentru mai multe detalii:

 

How to Eat Sushi at a Restaurant