Cum prepari corect orezul, în funcție de tipul lui
Orezul alb
Cel mai renumit tip de orez, dar nu neapărat și cel mai sănătos este orezul alb. Îl poți folosi la pilaf, ca garnitură sau în preparate reci, în stilul celor italienești. Trebuie să ții cont că acest tip de orez își triplează volumul la fierbere. Așadar, alege o oală destul de mare. În cazul celui alb, proporția orez-apă este de 100 de grame la 200 de mililitri. Fierbe-l în apa cu sare și nu amesteca sub nici o formă, ca să nu devina lipicios. După ce a fiert, clătește-l imediat sub apă călduță. Pilaful este unul dintre preparatele la care se foloseste orezul alb.
Orezul brun
Orezul brun sau integral este mai închis la culoare și are o textură mai dură din cauza faptului că păstrează și învelișul exterior. E bogat în fibre, în calciu, are vitamina D, vitamina B, fier, magneziu și e un foarte bun detoxifiant. În cazul lui, proporția este de 100 de grame de orez la 250 de mililitri de apă. Se fierbe cu sare și se poate consuma ca atare, ca preparat de sine stătător. Trebuie spus că este indicat mai ales în cazul celor care vor să slăbească.
Orezul cu bob rotund
Orezul cu bobul rotund are grăunțele mic și fierbe repede, însă trebuie să ții cont că are o textură cremoasă, moale. E ideal pentru sushi, dar și pentru alte preparate orientale. Însă de departe cea mai apreciată rețetă în cazul orezului cu bob rotund este cea cu lapte!
Orezul Basmati
Orezul Basmati are bobul lung și subțire și seamană la gust cu nuca. E valoros datorită indicelui glicemic mic, putând fi consumat cu succes de către diabetici, și conține de trei ori mai multe fibre decât cel alb. În plus, nu conține gluten. Înainte să îl prepari, fierbe-l în 2-3 ape, apoi lasă-l la înmuiat jumătate de oră. Se folosește la salate sau ca garnitură, simplu sau condimentat cu sare.
Orezul Jasmine
Este tot un tip de orez cu bobul lung, are o aromă florală și o textură ușor lipicioasă și moale când este fiert. Trebuie clătit bine înainte de a fi preparat. Se fierbe în apă cu sare, proporția fiind de 100 de grame la 150 de mililitri. Se lasă până când absoarbe toată apa. E ideal în prepararea salatelor și a rețetelor asiatice.


























