Sarmale de post
Ingrediente
frunze de viță, murate
300 g orez
2 cepe
1 roșie
100 g măsline verzi
1 ardei gras roșu
1 ardei iute
2 lămâi
ulei de măsline
piper verde/roșu
Mod de preparare
Clătește orezul în mai multe ape reci și lasă-l într-o sită să se scurgă de apă.
Taie ceapa mărunt și călește-o în două linguri cu ulei. Adaugă ardeiul gras și pe cel iute, ambii tăiați mărunt, și orezul. Amestecă ușor și, spre final, pune măslinele verzi și roșia tăiate.
Lasă pe foc doar cât să se combine aromele și dă deoparte.
Pune câte o lingură/linguriță de umplutură de orez și măsline pe frunzele de viță murate și împachetează-le. Așază sarmalele de post într-o cratiță tapetată cu frunze de viță stropite cu ulei de măsline și zeama de la o jumătate de lămâie.
La final, toarnă deasupra 400 ml apă, 200 ml de ulei de măsline, zeama de la lămâile rămase, pune deasupra alte foi de viță și dă la cuptor o oră. Scoate-le din cuptorsi lasă-le cel puțin 1 ½ – 2 ore să se răcorească, fără a da frunzele de viță la o parte.
Servește sarmalele de post reci sau calde.
Poftă bună!