Bruschete cu ceapa caramelizata, branza, prosciutto si smochine

Iti prezentam o combinatie inedita de dulce, acru si sarat ce ofera un gust irezistibil bruschetelor cu ceapa caramelizata, branza cremoasa, prosciutto si smochine suculente preparate la gratar.

 

Ingrediente

Pentru 6-8 bruschete

10 smochine 
6-8 felii de paine
8 cepe esalota, felii subtiri
250 g de proscuitto,  felii subtiri
300 g branza de capra sau orice fel de branza pe care o preferi
sos balsamic
1 catel de usturoi, felii in jumatate pe lungime
ulei de masline extra virgin
sare de mare si piper negru proaspat macinat

 

Mod de preparare

Smochinele se curata de tulpina si se taie in jumatate.

Se infierbanta un gratar sau o tigaie grill.

Cand gratarul este incins, se pun smochinele taiate si se pregatesc timp de 1-2 minute, pana cand devin moi si au urme de gratar. Se scot pe o farfurie si se lasa deoparte.

Ceapa se prajeste la foc mediu intr-o alta tigaie, cu ulei de masline extravirgin si un varf de sare. Cand incepe sa se rumeneasca, se adauga un strop de apa pentru a ajuta sa se caramelizeze. Se gateste aproximativ 7 minute, pana capata o culoare profunda de caramel.

Feliile de paine se ung pe amble parti cu ulei extravirgin, se pun intr-o tava pe o foaie de copt, se dau in cuptor si se prajesc pana devin rumene. Stai cu ochii pe paine ca se poate arde repede! Cand painea este rumena, se scoate din cuptor si cat este calda se freaca cu un catel de usturoi, se presara sare si piper proaspat macinat. Peste feliile prajite de paine se aranjeaza felii subtiri de ceapa, apoi o felie subtire de branza de capra,

felii de prosciutto si smochinele.

Bruschetele se stropesc cu cateva picaturi de sos balzamic.

Savurati cu placere!