Tarta de post cu mazare, ciuperci si tofu!

Marcela
imaginea utilizatorului Marcela
Dupa quiche-urile delicioase cu care imi alint de obicei familia, in post vin cu o alternativa la fel de gustoasa!

 

Avem nevoie de:

Pentru crusta: 1/2 pahar de ulei vegetal rafinat (fara miros); 1/2 pahar apa clocotita; 2 pahare faina; 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu otet de mere sau suc de lamaie; 1/2 lingurita de sare.

 

Pentru umplutura: 1 borcan mazare verde conservata; 200 gr tofu clasic, fara adaosuri; cateva ciuperci conservate sau marinate; sare si piper negru proaspat macinat; ulei pentru stropit.

 

Mod de preparare

Tarta cu mazare si tofu este de fapt un fel de mancare "din nimic", cum ii zic eu. In plus iti ia foarte putin timp s-o prepari!

Intai facem aluatul. Pentru moment este aluatul meu preferat pentru tarte sarate sau dulci. Eliminand untul din reteta clasica, obtinem o varianta mult mai sanatoasa si in plus este de post.

Intr-un bol mare turnam uleiul, iar deasupra adaugam apa fierbinte si amestecam ( fac un aluat dintr-o portie dubla, pentru 2 tarte ).

 

 

Punem in bol faina, dupa care adaugam sarea si bicarbonatul stins.

 

 

Amestecam intai cu o lingura, iar apoi framantam usor cu mainile pana se aduna aluatul intr-o bila. Este un aluat extrem de usor de lucrat: nu se lipeste de maini, este foarte plastic si usor de modelat. Deci se poate apuca orice incepator in tema aluatului de o asemenea tarta.

 

 

Lasam aluatul sa se odihneasca 20-30 minute. Si aici usurinta! In comparatie cu aluaturile pe baza de unt, care necesita un timp de odihna la frigider de aproximativ 2 ore, cu aluatul nostru economisim o gramada de vreme. Intre timp pregatim umplutura, care se face si mai usor!

Scurgem mazarea si o spalam, la fel facem si cu ciupecile.

 

 

Eu am folosit bureti conservati, nu marinati. Dar pentru un gust mai picant alegeti ciuperci marinate.

 Branza tofu o taiem felii.

 

 

Jumatate din mazare si feliile de tofu le mixam in blender,

 

 

iar cealalta jumatate o faramitam cu o fucrulita sau cu un pasator, trebuie sa obtineti un piure nu foatre fin.

Asezonam piureul cu sare, piper si putem sa ne ocupam de crusta. 

 

 

Mai framantam o data aluatul. Veti obtine o bila neteda si lucioasa.

 

 

Intindem cu facaletul o foaie de marimea tavii in care veti coace tarta.

 

 

Punem piureul de mazare + tofu peste aluat si-l uniformizam bine cu ajutorul unei furculite.

 

 

Ciupecile le puteti pune intregi sau le taiati in jumatate cum am procedat eu. Si asezam ciupercile peste tarta, apasandu-le un pic in compozitia de mazare.

 

 

Stropim tarta cu ulei de masline si o dam in cuptorul incins la 180 grade C, pentru 30-40 minute, pana se rumeneste si mazarea cu ciupercile, si crusta.

Tarta este absolut delicioasa si calda, ca fel principal, si rece, ca gustare.

 

 

Pofta buna!