Cum se face cea mai bună socata

Dă o fugă până la piață și caută flori de soc. Nu le spăla, ca să le păstrezi aroma naturala. Alege-le pe cele mai înflorite. Apoi, pune-te pe treabă.

 

Ingrediente

25 flori de soc
1 lamaie
1,2 kg zahar alb
1 litru de apa
50g sare de lamaie

Mod de preparare

Scutura florile de soc bine ca sa nu ascunda insecte si curata-le de frunze. Pune-le intr-un bol.

 

Apoi, taie lamaia in mai multe bucati, cu tot cu coaja, si pune-o in bol alaturi de soc.

 

Intr-o tigaie mai mare, amesteca zaharul cu apa, si lasa-le la foc mediu pana se dizolva zaharul. Ia tigaia de pe aragaz si adauga acidul citric. Lasa totul sa se raceasca.

 

Cand e rece, toarna siropul in bolul in care se afla florile de soc si lamaia. Acopera cu o folie de plastic si lasa sa stea peste noapte, la temperatura camerei.

 

In urmatoarea zi, strecoara florile de soc si savureaza socata dintr-o carafa.

O alta reteta pe care o poti incerca este urmatoarea: 

topesti zaharul in apa, adaugi florile de soc si mai multe lamai (3-4) si le lasi la macerat 3-4 zile. Acidul citric din lamai va fermenta si ii va da socatei acea prospetime care o face ideala pentru zilele de vara.