Jamie Oliver te învață cele 6 secrete ale unui grătar reușit!
Iată care sunt cele mai importante trucuri la care recurge Jamie pentru a oferi un gust savuros cârnii la grătar, dar și prin care-și reduce semnificativ munca în prepararea acesteia!
1. Folosește lemn sau cărbuni
Evită grătarele cu gaz, întrucât nu vor oferi niciodată aceeași aromă fripturii pe care o dau cărbunii sau lemnele. Primul secret al unui grătar reușit constă în „combustibilul” folosit pentru prepararea lui.
2. Pregătește corect jarul
Prepararea unei fripturi delicioase la grătar necesită multă răbdare, susține Jamie. Indiferent că folosești lemne sau cărbuni, este important să aștepți până când focul se stinge complet și rămâne doar jarul, pentru a pune carnea pe gril.
3. Nu investi în echipamente scumpe
O friptură reușită nu depinde de prețul pe care-l dai pe ustensile. Potrivit lui Jamie, nu trebuie să investești sume enorme în echipamentul pentru grătar, ci doar să faci alegeri inspirate și să te asiguri că dispui de toate ustensilele necesare pentru ca prepararea grătarului să devină o plăcere.
4. Ține la îndemână toate ustensilele de care ai nevoie
Mai important este să fii dotat cu tot ce-ți trebuie la îndemână, astfel încât prepararea cârnii să fie mai ușoară și să fii în siguranță în preajma focului: perie pentru curățat grilul, furculița cu coada lungă, spatula, clește pentru grătar cu coada lungă, stropitoare cu apă, mănuși termorezistente etc.
5. Scoate carnea din frigider înainte cu aproximativ o oră
Prepararea cărnii la grătar este adesea o munca migăloasă și consumatoare de timp. Însă Jamie deține secretul scurtării acestui proces și al preparării mai rapide a fripturilor. Cheful britanic recomandă scoaterea cărnii din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de a o pune pe grătar. Carnea la temperatura camerei se prepară mult mai repede decât atunci când este pusa pe gril direct din frigider.
6. Verifică dacă friptura este gata cu ajutorul unei frigărui
Jamie a intuit că problema celor mai multe persoane care se aventurează în prepararea fripturii la grătar este să-și dea seama când este carnea gata, mai ales în cazul bucăților foarte groase. Simpaticul bucătar ne împărtășește metoda lui de verificare a fripturii. Acesta susține cel mai simplu mod de a verifica dacă o bucată de carne este gata este prin introducerea unei frigărui de lemn sau metal în partea cea mai groasa a fripturii. Se lasă aproximativ zece secunde. După acest interval, se scoate frigăruia, iar partea care a stat în carne se atinge ușor de buza de jos sau de încheietura mâinii. Dacă frigăruia este rece sau călduță, înseamnă că friptura nu s-a pătruns și că mai trebuie lăsată pe grătar. Dacă este încinsă, înseamnă că friptura este gata pentru a fi savurată.






















