4 pași simpli ca să devii un cunoscător în materie de brânzeturi

Vrei să cunoști brânzeturile dincolo de etichete? Învață să le deguști ca un profesionist.

 

Privește-i culorile
O brânză albă este făcută, cel mai probabil, din lapte de capră, iar cea de o culoare galben-închis este dintr-o brânză grasă de vacă. Brânzeturile din lapte de oaie sunt de obicei undeva la mijloc între aceste două nuanțe. 
Brânzeturile cu crustă albă, pufoase, vor avea cel mai probabil un gust de ciuperci și smântână dulce.

 

Studiază-i textura
Când vine vorba de brânză, coaja și interiorul sunt foarte importante. Brânzeturile moi țind să fie mai tinere și mai cremoase, în timp ce brânzeturile tari sunt mai în vârstă și mai uscate. Trebuie să știi care sunt mai pe gustul tău.

 

Miroase brânza
Mirosul este mai important decât gustul când vine vorba de brânzeturi. Gândește-te că limba poate detecta doar 5 gusturi (amar, acru, dulce, sărat și umami). Nasul, pe de altă parte, are între 5.000 și 10.000 de receptori diferiți de mirosuri. Atunci când miroși o brânză, gândește-te la ce anume te face să te gândești - fructe, ierburi sau ceva intens? Mirosul completează gustul și te ajută să îți faci o imagine completă asupra brânzeturilor.

 

Gust-o
Acum, e timpul să o încerci. La o mușcătură și analizează-i gustul. Încearcă să respiri pe nas cand faci asta. În acest fel, îți poți face o idee despre fiecare tip de brânză în parte și îți poți alege preferatele.