Cum sa faci aluatul de baza pentru placinta
Afla cum sa faci aluatul de baza pentru placinta:
1. Tava pentru placinta
Pentru ca placinta sa arate bine, cumpara o tava special conceputa pentru placinte, cu marginile valurite.
2. Pregateste aluatul in casa
In loc sa cumperi aluat pentru placinta, pregateste-l in bucatarie din numai cateva ingrediente. Pentru un aluat ai nevoie de 1 cana si un sfert de faina, 1 lingura de zahar, un sfert de lingurita de sare si 8 linguri de unt nesarat, cubulete.
Amesteca faina, zaharul si sarea intr-un castron. Adauga untul si amesteca pana cand compozitia seamana cu malaiul. Toarna 3 linguri de apa foarte rece si amesteca pana cand obtii aluatul pentru placinta. Intinde aluatul cu facaletul pentru a obtine foaia de placinta.
3. Intinde aluatul in tava
Pune foaia de aluat in tava pentru placinta si taie aluatul care atarna peste aceasta in asa fel incat sa-ti ramana la margini suficient material pentru a face un guler dublu.
Preseaza usor aluatul pentru ca acesta sa ia forma vasului. Pentru o cantitate mai mare de umplutura, se pot inalta si ingrosa putin marginile, astfel incat compozitia sa nu se verse.
Foloseste degetul mare si cel aratator pentru a apasa pe margini si a-i da aspectul valurit. Continua in jurul tavitei pana cand toata marginea acesteia este valurita. In cazul in care intr-o zona aluatul este prea subtire, ia niste resturi de aluat ramase pe suprafata de lucru si lipseste-le pe partea de jos.
Daca vrei ca marginea sa aiba aspect de liniute, apasa cu o furculita de jur-imprejul tavii. Daca doresti un aspect foarte usor valurit al marginii, apasa cu o lingura pe aluat. Un alt model care poate fi facut este cel al franjurilor grosi. Cu o foarfeca de bucatarie se taie usor niste franjuri lati, fara a duce miscarea pana la capat.
4. Da la rece aluatul pentru placinta
Inveleste tava in folie de plastic si da-o la rece cel putin jumatate de ora.