Sos delicios de urzici!

Marcela
imaginea utilizatorului Marcela
Se spune ca daca primavara vom manca urzici, cel putin o data, vom fi mai sanatosi tot anul. Ei bine, pe langa beneficiile acestor buchetele, ele au si un gust delicios.

 

Daca n-ati incercat inca urzicile, va propun sa incepeti de la sosul cu smantana.

 

Avem nevoie de:

6 pungute cu urzici proaspete,1 lingura ulei de masline, 3-4 cepe, o caciulie de usturoi, 3-4 linguri smantana, 1 lingura amidon, sare, piper negru prospat macinat.

 

Mod de preparare

Cel mai anevoios in aceasta reteta este spalatul si curatatul urzicilor, care trebuie facute foarte meticulos, ca sa nu ramana nimic strain printre buchetelele de urzici.

Alegem si spalam sub jet de apa fiecare buchetel in parte, caci putem gasi printre ele pana si crengute cu flori!

Punem la fiert o cratita cu apa in care fierbem urzicile cam 7-10 minute.

 

 

Intre timp, curatam ceapa si usturoiul, si le taiam nu foarte fin.

Incingem uleiul intr-o tigaie si calim bine feliile de ceapa, si usturoi.

 

 

Cand s-au rumenit frumos, scoatem urzicile din apa in care au fiert si le asezam in tigaie. Adaugam 2 polonice din zeama in care au fiert urzicile si le innabusim sub capac 5-7 minute.

Apoi mixam tot continutul tigaii in combina de bucatarie sau cu ajutorul unui blender.

 

 

Urzicile mixate le transferam inapoi in tigaie, setam focul pana la mic si pana se infierbanta pregatim smantana, care ii va da o nota cremoasa sosului nostru.

Intr-un bol amestecam bine smantana cu amidonul ( daca tii post exclude smantana, iar amidonul il dizolvi cu putina apa rece), cu ajutorul unui tel, pana nu mai are cocoloase.

Sosul obtinut il turnam peste urzici.

 

 

Amestecam bine, condimentam cu sare si piper negru, si mai lasam la foc 3-4 minute pana se ingroasa usor sosul.

 

 

Sosul de urzici, plin de vitamine, este gata! Il servim cald sau rece cu paine proaspata sau mamaliguta!

 

 

Pofta mare!