Renunta la E-uri: Afla cum sa faci unt de casa - VIDEO

Untul poate sa contina untura de porc, seu de vita, grasime de peste dezodorizata sau ingrediente din petrol atunci cand este falsificat.

Pentru a obtine unt ai nevoie de o smantana foarte grasa. Insa, daca nu stii de unde cumperi smantana poti sa ai multe surprize in privinta ingredientelor pe care le contine. Potrivit specialistului in nutritie Gheorghe Mencinicopschi, smantana poate sa fie falsificata foarte usor "prin adaos de faina, gelatina, lapte batut, albus de ou, neutralizanti, cafeinati, creta sau gips". 
 

Acelasi lucru se poate intampla si cu untul, despre care prof. dr. Mencinicopschi sustine ca poate sa fie falsificat prin adaos de grasime de calitate inferioara de origine animala sau vegetala. "Cel mai bine imita untul margarinele pe baza de grasimi hidrogenate (nocive pentru sanatate) obtinute din uleiuri vegetale prelucrate sau din grasime de peste dezodorizata. Untul mai poate fi falsificat cu untura de porc, seu de vita si chiar cu produse parafinice provenite din petrol", avertizeaza specialistul. 
 

Poti sa eviti aceste dileme daca iti prepari in casa untul. Este o procedura foarte rapida si care nu dureaza mai mult de 10-15 minute. Trebuie doar sa alegi o smantana cu peste 32% grasime, sa o tii la frigider si sa o mixezi in robotul de bucatarie. 
 

Reteta unt de casa

Ingrediente
 

500 grame de smantana grasa (peste 32% grasime)

2-3 linguri de apa fierbinte

sare (optional)

verdeturi/condimente (optional).

Se mixeaza smantana in robotul de bucatarie pana cand se separa grasimea si se alege zerul
Se scurge zerul si se adauga 2-3 linguri de apa fierbinte (in videoul prezentat).
Se amesteca bine pana cand se omogenizeaza.
Se poate pune sare sau diverse condimente/verdeturi pentru a-i conferi o aroma aparte.

 

Cum se face untul de casa