Cum se dezinfecteaza corect buretele de bucatarie

Banalul burete de spalat vase contine mai multe bacterii decat vasul de toaleta sau cosul de gunoi. Obiectul pe care il folosim cu totii poate duce la raspandirea infectiilor intestinale grave.

 

“Bomba de alergeni daunatori din casa ta este buretele de spalat vase. Umiditatea asigura buna crestere, dar ai, de asemenea, materialul nutritiv pe care trebuie sa il iei in calcul”, a declarat dr Philip Tierno, microbiolog si patolog de de la University School of Medicine pentru Tech Insider.

 

Cercetatorii americani au descoperit ca exista aproximativ 10 milioane de bacterii pe 2,5 centrimetri patrati din suprafata unui burete de bucatarie si 1 milion de bacterii pe aceeasi suprafata a unui prosop pentru vase.

 

Buretii de bucatarie pot contine bacterii periculoase, inclusiv campylobacter (bacterie care segaseste in puiul crud), salmonella, stafilococ, E. coli si listeria, responsabile pentru aparitia infectiilor intestinale sau cutanate severe.

 

Cea mai buna metoda de dezinfectare este, conform specialistilor, introducerea buretelui in inalbitor. Asa ca, de fiecare data cand pregatesti mancarea, pune un capac de inalbitor in jumatate de litru sau un litru de apa, apoi clateste buretele cu solutia, pentru a preveni contaminarea incrucisata.

 

De asemenea, este indicat ca buretele pentru vase sa fie inlocuit saptamanal, sau chiar bagat in cuptorul cu microunde, inmoaie buretele in multa apa și, fara sa-l storci, da-l la microunde pentru maximum 60 de secunde. Potrivit studiilor, 99,9% dintre bacterii sunt omorate (inclusiv salmonela si E.coli).