Tarta de ciocolata cu sufleu de portocale!

O tarta in care se imbina ametitor texturile: crusta crocanta si sufleul fin si cremos.
Avem nevoie de:
Pentru crusta: 1/2 cana ulei; 1/2 cana apa clocotita; 2 cani faina; 1/4 lingurita de sare; 1/4 lingurita de bicarbonat; 1 lingura otet de mere; 2 linguri cacao; 3 linguri zahar.
Pentru sufleu: coaja si sucul de la o portocala mare; 100 ml smantana; 2 oua; 50 gr zahar; 1 lingura amidon de porumb.
Pentru cremele de ciocolata: 100 gr ciocolata neagra; 100 ml smintina; 1 pachetel de gelatina; 150 ml lapte.
Mod de preparare
Initial ne ocupam de aluatul pentru crusta. Intr-un bol amestecam apa clocotita, uleiul, bicarbonatul stins in otet, si sarea.
In alt vas amestecam faina cu praful de cacao si zaharul.
Unim continuturile ambelor boluri si framantam un aluat destul de neregulat. Il lasam sa se odihneasca cam 15-20 minute ( nu-l lasati descoperit, sa nu se usuce ).
Intre timp, ne ocupam de sufleu.
Razuim coaja de portocala. Eu am folosit un cutit special, dar se poate folosi si o razatoare cu ochiuri mici.
Nu uitati, daca portocalele voastre nu sunt bio, atunci este necesar sa le spalati bine cu detergent special si sa le treceti prin apa clocotita, ca sa scapati de ceara si alte substante chimice cu care sunt, de obicei, prelucrate citricile.
Apoi stoarcem sucul (eu am facut doua tarte de aceea, am in imagini doua portocale mari ). Pentru doua tarte eu am folosit aproape 400 ml suc de portocale ( pentru una, trebuie sa obtinem orientativ 170-200 ml ).
La urmatoarea etapa, amestecam ouale cu zaharul, adaugand pe rand smantana, amidonul, coaja si sucul de portocale.
Revenim apoi la aluat.
Il mai framantam o data si obtinem o bila neteda, din care intindem o foaie nu prea subtire, de cam 0,5 cm grosime. O asezam in tava unsa cu ulei.
Presam bine marginile cu coada unei linguri si turnam sufleul.
Coacem tarta in cuptorul incins la 200 grade C, aproximativ 45-50 minute. Si ca sa nu se rumeneasca prea mult, o acoperim cu hartie de copt muiata in apa rece si apoi stoarsa bine. La final, atingeti usor sufleul in mijlocul tartei, daca e inchegat, atunci tarta e gata. Daca sufleul mai ramane lichid, micsorati temperatura cuptorului la 170-180 grade si mai coaceti tarta pana este gata sufleul. Dar atentie! Sufleul fierbinte va tremura daca il scuturati usor si este normal. Cand se raceste, sufleul devine mai inchegat.
Iata cum arata tartele mele dupa ce au fost scoase din cuptor.
Pana s-au racit tartele, m-am ocupat de prepararea cremelor de ciocolata. Pentru ca am decis sa decorez tartele diferit, am facut doua creme de ciocolata.
Intai punem ciocolata rupta bucati si smantana intr-un vas potrivit pentru baia de aburi si tinem la foc pana se topeste de tot ciocolata.
Cand se zvanteaza un pic, facem un sul din hartie de copt si il umplem cu crema de ciocolata. Presam usor si decoram tarta dupa bunul plac.
Dupa care o acoperim cu folie alimentara si o dam la frigider cel putin 1-2 ore.
Intr-un vas amestecam gelatina cu laptele rece, lasam sa se umfle cam 15 minute. Crema de ciocolata ramasa o incalzim din nou pe baia de aburi si incorporam laptele cu gelatina. Doar sa aveti grija sa nu infierbantati prea mult crema, gelatina se distruge daca o incalzim mai mult de 60 grade Celsius.
Cand se zvanteaza un pic, turnam crema peste tarta.
O acoperim cu folie si o dam la frigider pana se ingheaga bine crema de ciocolata. Daca o lasati descoperita, se usuca prea mult crusta, devenind dura si extrem de sfaramicioasa.
La decor am mai folosit fasii din coaja de portocala, fierte in sirop de zahar. Dupa care le-am scos pe hartie de copt, le-am dat forma dorita si am decorat tarta.
De aici, imi ramane sa va urez pofta mare!