Supă (ciorbă) cu limbă de vită, ciuperci și castraveciori marinați

Marcela
imaginea utilizatorului Marcela
Astăzi vă propun o supă care s-a dovedit a fi o găselniță pentru mine! Pentru că am reușit să mă apropii foarte mult de clasica "solyanka" și în același timp sa rămân în limitele unei rețete dietetice și sănătoase.

 

Avem nevoie de:

o limba de vita; 2 cepe; 2 morcovi mari; 6 cartofi potriviti; 300 gr ciuperci prospete; un ardei rosu (eu am folosit capia); cativa castraveciori murati sau marinati ( ii puteti inlocui cu masline); 2 felii de lamaie; patrunjel; sare; boabe de piper roz; cateva crengute de cimbrisor uscat; o frunza de dafin.

 

Pentru servire:

lamaie si smantana

 

Mod de preparare

Intai fierbem limba de vita. Pentru a obtine un bulion plin de arome si un gust divin, fierbem limba in felul urmator: Intai o spalam bine de tot si o punem pe foc intr-o cratita cu apa rece, pana da in clocot. Dupa primele clocote de asupra se va ridica o spuma alba. Acesta este momentul sa scurgeti apa, sa spalati inca o data limba si sa o puneti din nou la fiert in apa rece.

 

De data aceasta cand incepe sa fiarba aduagam sare, boabe de piper roz, o funza de dafin, crengutele de cimbrisor, 2 cepe intregi si un morcov mare taiat in cateva bucati mari.

 

 

Aceste etape nu le-am fotografiat, dar data viitoare, cand mai fac un bulion de acesta bogat, promit sa atasez si fotografii.

Fierbem carnea la foc mediu pana e gata. 

Bulionul il strecuram si-l punem in alta cratita, iar limba o trecem prin apa rece (asa o vom curata mai usor).

Cartofii ii taiem in jumatate (daca nu sunt prea mari) si-i aruncam in bulionul de vita in momentul cand acesta incepe sa fiarba.

 

 

Morcovul, ardeiul si ciupercile le taiem mai marunt.

 

 

Si le asezam intr-o tava de copt tapetata cu folie de aluminiu si unsa cu ulei.

Legumele le coacem la functia grill la 180 grade C, timp de 12-15 minute. Nu trebuie sa se rumeneasca foarte activ, e destul sa se aureasca usor, si sa ramana frumoase. Fac aceasta pentru supele in care nu vreau sa frig legumele pe tigaie, e si varianta cea mai sanatoasa. In plus imi place mai mult gustul legumelor coapte, decat al celor fierte.

 

 

Ciupercile la scoatem din cuptor mai devreme ca sa nu se usuce. Saram legumele abia cand le scoatem din cuptor.

 

 

Si daca cartofii aproape s-au fiert, adaugam si legumele coapte.

 

 

Lasam supa sa mai fiarba la foc mic pana se mai patrund legumele. Intre timp, partea de trunchi a limbii o taiem "pai" ( cealalta bucata am depozitat-o in frigider, pana a doua zi, cand am "zdrobit" o salata delicioasa,  promit sa o postez cat de curand )

In cratita adaugam limba,

 

 

apoi si castraveciorii feliati pe diagonala.

 

 

In final am "intregit" supa cu doua felii de lamaie si patrunjel tocat.

Nu obisnuiesc sa pun mai multa lamaie, pentru ca baiatul meu prefera supele nu foarte acrite, iar ceilalti isi pot asezona la servire supa cu suc de lamaie si smantana.

 

 

Dupa ce au "mers" lamaia si verdeata in cratita, oprim focul si lasam sa se odihneasca 10 minute sub capac (exact cat aranjati masa ).

 

 

Pofta mare!