Cum se congeleaza corect fructele pentru iarna

Majoritatea fructelor se pot pastra foarte bine si in congelator, nu doar in compoturi si dulceturi! Iata cum putem face asta, prin trei reguli simple.

Aceasta metoda este foarte la indemana mai ales atunci cand aveti fructe in plus pe care nu doriti sa le lasati sa se strice.

 

1. Spalati foarte bine fructele si lasati-le sa se scurga de apa. Dupa ce le decongelati nu le veti mai putea spala.  In functie de fructul pe care il veti congela, trebuie sa le curatati de codite, de samburi, de coaja, sa le taiati in bucati sau nu.

Iata cateva exemple:

 Merele, perele si gutuile – trebuie curatate de coaja si taiate felii si/sau razuite (in special pentru prajituri)

Caisele, piersicile, nectarinele, prunele - trebuie curatate de samburi si taiate in jumatati, sferturi sau felii. Se pot chiar decoji daca va place.

Zmeura, capsunile, murele si alte fructe de padure - se lasa intregi, curatandu-se doard e codite daca e nevoie.

Ciresele, visinele si corcodusele - pe cat posibil se lasa intregi, indepartandu-se coditele si samburii, dar se pot congela si jumatati. Daca folositi un aparat din acela de scos samburi vor fi perfecte pentru congelat.

Pepene si alte fructe mari  si/sau moi (mango, ananas)- se taie cubulete.

 

2. Etapa a doua nu este obligatorie dar va va ajuta sa nu aveti fructe congelate lipite una de alta. Daca le doriti individuale, intindeti-le pe o tava (care incape in congelator), pe hartie de copt. Aveti grija ca fructele sa nu se atinga intre ele.  Puneti tava cu fructe la congelator pentru cateva ore sau chiar pana a doua zi.

 

3. Puneti fructele congelate din tava de la etapa 2 (sau direct, fara etapa 2), in pungi sau caserole, inchise bine si depozitati-le intr-un sertar al congelatorului. Este de preferat sa le etichetati.

 

Daca toata vara si toamna depozitati pe rand fructele in congelator, toata iarna veti avea fructe praspete si munate. Ele se pot folosi in sucuri, fresh-uri, smoothie-uri, se pun direct congelate in prajituri. Se pot pastra pana la 1 an. 

 

Sigur le gasiti si in comert, dar nu sunt foarte ieftine, luand in considerare ca sunt acoperite cu multa glazura de gheata. In final veti cumpara mai multa gheata decat fruct.

Spor!