Advertisement

10 trucuri pentru a păstra prospeţimea fructelor şi legumelor mai mult timp

Descoperă mai jos cum poţi să menţii fructele şi legumele proaspete cât mai mult timp!

Cu siguranţă ţi s-a întâmplat cel puţin o dată ca fructele sau legumele pe care le-ai cumpărat să ajungă direct la coşul de gunoi, pentru că mucegăiseră sau încolţiseră. Dacă vrei să te bucuri de prospeţimea acestora mai mult timp, avem pentru tine câteva trucuri grozave!

 

Salata

Dacă vei pune un şerveţel de hârtie în punga în care ţii salata, aceasta va rezista mai mult timp, pentru că hârtia absoarbe condensul generat odată cu răcirea verdeţurilor. Excesul de umiditate duce la înmuierea salatei, aşa că acest truc te va ajuta să ai tot timpul o salată proaspătă şi crocantă!

Banane

Bananele îşi vor păstra fermitatea şi culoarea mai mult timp dacă le ţii în ciorchine. Acoperă cotorul cu o pungă de plastic şi rupe doar o banană atunci când ţi-e poftă, nu le rupe pe toate. Asta va conferi 3 până la 5 zile în plus de prospeţime.

 

Cartofi

Cartofii nu vor încolţi dacă îi ţii într-o pungă de hârtie în care ai introdus şi un măr. Merele eliberează etilen, un gaz care menţine prospeţimea cartofilor timp de câteva săptămâni. Pe de altă parte, nu ţine merele lângă alte fructe sau legume, pentru că vor avea exact efectul contrar. Cel mai bine e să ţii merele separat, într-o pungă de plastic, în frigider. 

Căpşuni, zmeură şi alte fructe de pădure

Dacă nu vrei ca fructele de pădure să mucegăiască în doar câteva zile, scufundă-le într-un amestec de apă (3 părţi) cu oţet din vin (1 parte) înainte să le pui în frigider. Combinaţia va distruge sporii de mucegai şi bacteriile care duc la mucegăirea acestor fructe delicioase. Ai grijă să fie bine uscate înainte să le pui la rece.

Roşii

Nu ţine roşiile la frigider, niciodată! Nu faci decât să le distrugi aroma şi textura zemoasă (asta dacă ai norocul să mai găseşti pe undeva astfel de roşii). Cel mai bine este să le ţii pe un raft în bucătărie, ma ales dacă nu sunt coapte bine de tot. Desigur, dacă roşiile sunt foarte coapte, regula nu se aplică, pentru că sucurile fermentează şi vei avea roşii fleşcăite şi mucegăite în câteva zile. Când pui mâna pe roşii de acest fel, cel mai bine e să-ţi faci o megasalată delicioasă sau o supă de roşii plină de vitamine.

Ceapa

Ca să nu încolţească, e bine să o ţii în dresuri, într-un loc întunecat şi uscat. Scotoceşte în dulap după o pereche de dresuri pe care nu le mai foloseşti şi „îmbracă-ţi” cepele în ele. Cam cum vezi în imaginea de mai jos.

Ţelina

Împătureşte ţelina într-o folie de aluminiu şi va rezista mai mult decât îţi imaginezi. De obicei, ţelina începe să mucegăiască după vreo 7 zile, dar cu acest truc te vei putea bucura de această legumă mai mult timp. 

Verdeţuri

Ţine-le mereu în buchet, într-un pahar cu apă, cât mai aproape de fereastră, niciodată aruncate prin frigider, într-o pungă strânsă. Aşa vei avea parte de pătrunjel, mărar, leuştean şi câte şi mai câte verdeţuri proaspete pentru mai mult timp. Iar dacă nu mai ai nevoie de ele şi dau semne că se veştejesc, toacă-le mărunt şi adaugă-le într-o sticluţă cu ulei de măsline. Astfel, uleiul va căpăta o aromă aparte. 

Ciuperci

Ciupercile rezistă mai mult timp dacă le ţii într-o pungă de hârtie, care absoarbe umiditatea vinovată de apariţia mucegaiului şi înmuierea acestora. 

Avocado

Nu se ţine niciodată în frigider, mai ales dacă nu este bine copt, la fel ca roşiile, pentru că îşi pierde aroma şi textura, întărindu-se foarte tare. Cel mai bine se păstrează la temperatura camerei, până se coace complet, apoi se depozitează la frigider, ca să nu se înmoaie prea tare şi să se strice.Dacă tai un avocado şi îţi mai rămâne jumătate, ai grijă să o păstrezi cu tot cu sâmbure şi stoarce o lămâie peste ea. Sucul de lămâie va preveni oxidarea rapidă a pulpei de avocado.