Zeama din gaina de casa

Marcela
imaginea utilizatorului Marcela
O zeama preparata din gaina de casa nu te dezamageste niciodata!

 

Avem nevoie de:

o gaina de casa; un morcov; o ceapa; 4 radacini de patrunjel; o crenguta de rozmarin; 10-20 boabe piper roz; 4-5 boabe de ienibahar; 2 frunze de dafin; 4-5 cartofi; 2 rosii; un ardei rosu; bors; o legatura de marar proaspat; cateva crengute de cimbrisor uscat; si 1 ou + putina faina pentru fideluta.

 

Mod de preparare

Punem gaina in apa rece si o aducem la fierbere. Cand apare spuma, varsam apa, spalam carnea si acoperim iarasi cu apa rece, si o punem din nou la foc.

Cand incepe sa fiarba, adaugam sarea, condimentele, ceapa, radacinile de patrunjel spalate si morcovul taiat rondele.

 

 

Fierbem la foc mic, pana se desprinde carnea de pe oase. Cand e gata, strecuram zeama.

Adunam grasimea ce pluteste deasupra. Si punem zeama inapoi pe foc.

 

Adaugam cartofii taiati rondele, iar dupa 5-7 minute, rosiile si ardeiul trecute pe razatoarea mica.

 

 

Cand cartofii sunt aproape gata, adaugam o canuta de bors acru de casa.

Si dupa inca cateva clocote, adaugam fideluta.

 

 

Fideluta am pregatit-o dintr-un ou si faina cat cuprinde.

Am framantat un aluat ferm.

 Dupa ce s-a odihnit 10-15 minute, l-am mai framantat o data, apoi am intins o foaie subtire.

 

 

Pe care am lasat-o sa se usuce binisor.

 

 

Dupa care o rulez si o tai in jumatate.

Iar aici, un mod superb de a taia taiteii, pe care l-am invatat de la mama-soacra, iar ea de la mama ei si tot asa... 

Taietura am facut-o pe diagonala. Taiem de cateva ori dintr-o parte, apoi din cealalta.

 

 

Dupa 5 minute de cand am adaugat taiteii in zeama,

 

 

punem si mararul tocat, cregutele de cimbrisor si inchidem focul.

Lasam sa se petrunda un pic sub capac si zeama e gata!

 

 

Servim zeama cu smantana, ardei iute sau mujdei.

Pofta mare!