Supa tailandeza cu fructe de mare, somon si lapte de cocos

Marcela
imaginea utilizatorului Marcela
Descopera supa tailandeza Tom Yum Thale care te va incalzi, ba chiar te va infierbanta in zilele reci si "ude" de toamna.

 

Avem nevoie de:

Pentru bulionul de peste:

capul, coada sau alte parti de la un peste mare (bune pentru a obtine un bulion aromat); o telina mica, o radacina de pastarnac; cateva radacini de patrunjel; o ceapa mare; cozile de la o legatura de spanac sau alte verdeturi; 2-3 fire de cimbrisor uscat; cateva frunze de dafin; 4-5 cuisoare; 3-4 ardei mici chili uscati; cateva boabe de ienibahar; sare grunjoasa de mare.

 

Pentru supa:

doua felii de somon (fileu); un mix de fructe de mare (o punga congelata de 500 gr); 500 gr ciuperci; 4-5 rosii; o bucata de 2 cm de radacina de ghimbir; coaja si sucul unui lime; 500 ml lapte de cocos; sos de peste sau de soia; sare si piper.

 

Pentru pasta de chili "Nam prik pao":

4-5 catei de usturoi; o ceapa; 4-5 ardei chili; ulei de masline.

 

Mod de preparare

Intai preparam bulionul de peste.

Pestele bine spalat il punem la fiert in apa rece, cu celelalte legume pentru bulion.

 

 

Cand a dat in clocot si am adunat spuma, punem condimentele si sarea. Lasam sa fiarba la foc mic in jur de o ora.

Cand bulionul e gata il strecuram printr-o sita densa, ca sa ramana limpede.

 

 

In timp ce fierbe bulionul, preparam pasta chili. Intr-o tigaie cu un pic de ulei incins frigem usturoiul taiat felioare. Cand devine auriu, il scoatem din tigaie.

 

 

In acelasi ulei undim ceapa pana capata o nuanta galbuie, si o scoatem la fel ca usturoiul. 

La fel procedam si cu ardeii chili, pe care i-am curatat bine de seminte si taiat felioare.

 

 

Punem toate ingredientele intr-un bol, impreuna cu uleiul in care le-am prajit, mixam cu blenderul pana obtinem o pasta destul de cremoasa. Pasta chili e gata!

O puteti folosi si in alte preparate, pentru a obtine un gust picant si o culoare oranj-rosiatica. Atentie, pasta este picanta!

 

 

Daca avem deja bulionul si pasta chili, restul e floare la ureche :)

Intr-o tigaie unsa cu ulei frigem ciupercile taiate felioare. Se pot folosi oricare ciuperci proaspete sau uscate, eu am ales ciupercile champignon.

Rosiile le dam pe razatoare, ca sa obtinem un pireu fara coji.

 

 

Punem bulionul la foc. Cand incepe sa fiarba, aruncam ghimbirul taiat in cateva felioare si coaja de lime.

Lasam sa dea in cateva clocote, ca sa elibereze aromele. Dupa care le puteti pescui din supa, sau le lasati pana la final, pentru a obtine o savoare mai puternica de citrce si ghimbir.

 

 

Cand simtim aroma de citrice urcand cu aburii din cratita, adaugam ciupercile si sosul de rosii (care nu este un ingredient obligatoriu). Dupa cateva minute adaugam somonul taiat cuburi sau pai.

 

 

Condimentam cu sos de peste in loc de sare sau inlocuim cu sos de soia (cateva linguri), in acest caz la final vom gusta si vom ajusta gustul cu putina sare de mare.

 

 

Adaugam putina pasta chili "nam prik pao". Eu ma limitez la 1-2 lingurite, iar restul ajustez direct in farfurie. Supele tailandeze le prefer foarte iuti, dar in cazul cand voi avea ocazia sa o impart cu niste oaspeti dragi, nu risc sa o condimentez prea mult. Si categoric nu este un preparat potrivit pentru copii!

 

 

Dupa 2-3 minute, punem in supa fructele de mare si laptele de cocos.

Luam cratita de pe foc si stoarcem sucul de lime.

Supa e gata!

 

 

Tom yum se serveste traditional cu orez, in loc de paine si cu frunze de coriandru, numit si patrunjelul chinezesc. In familia mea o servim asa simpla, doar cu o bautura rece (vin alb sec spre exemplu), pentru a stinge periodic focul din gura!

Pofta mare!