Rata savuroasa cu sos cremos de ciuperci!

Marcela
imaginea utilizatorului Marcela
Ce zici de o cina delicioasa si foarte aratoasa cu minim efort!?Asta e pentru mine: Rata la cuptor cu sos de ciuperci! Se cere doar sa pui rata la marinat cu o seara inainte, iar restul face cuptorul!

 

Avem nevoie de:

 O rata; 300 gr ciuperci pleurotus; partea verde de la 2 fire de praz; 200 ml smantana; 1 lingura amidon de porumb; 200 ml apa fierbinte; 2 linguri de ulei de masline; 2 lingurite miere; 1 lingura sos de soia; 1 lingura otet balsamic alb; piper negru prospat macinat; sare de mare cu plante aromate.

 

 

Incepem pregatirea cu o seara inainte :). Intr-un bol amestecam 1 lingura ulei de masline, 2 lingurite miere, 1 lingura sos de soia, 1 lingura otet balsamic, sare si piper. Rata spalata si uscata o ungem bine cu mixtura de miere.

Punem rata intr-un vas cu capac si o lasam in frigider pana seara urmatoare, deci 24 ore. E mult de astepat, dar merita efortul.

 

 

Cu 2 ore inainte de cina, pornim cuptorul la 200 grade. Scoatem rata din frigider si o lasam putin, ca sa ajunga la temperatura camerei, pana o dam la cuptor. Cand este incins cuptorul, mai ungem o data rata cu marinata care s-a lasat la fundul vasului si o coacem sub capac intre 1 ora si 1:30, in dependenta de "varsta" ratei si specificul cuptorului.

 

 

Intre timp, pregatim sosul de ciuperci.

Prazul il taiem rondele, iar ciupercile pleurotus le spalam rapid sub un jet de apa ( nicidecum nu lasam ciupercile sa stea in apa, caci ele sunt, de fapt, bureti si vor absorbi din ea si nu ne avantajeaza de fel asta, pentru ca avem in gand sa prajim ciupercile). Intr-o tigaie incinsa, unsa cu ulei, punem prazul si apoi ciupercile taiate fasii. La foc iute prajim ciupercile, amestecand continuu, pana s-a evaporat tot lichidul. Condimentam ciupercile cu sare si piper negru.

 

 

Dupa care le gatim la foc mic inca 15 minute. 

Apoi, amestecam smantana (la temperatura camerei) cu amidonul si

 

 

o adaugam peste ciuperci. Tinem sosul la foc mic amestecand continuu, pana se ingroasa, dupa care diluam cu apa fierbinte, cam 200 ml, dar cel mai bine e sa adaugati apa treptat ca sa puteti controla consistenta.

 

 

Ne ramane sa mixam sosul cu un blender si e gata.

 

 

Este un sos usor, dar foarte aromat si cremos. Il puteti servi cu carne, peste, legume, orez… dar e perfect cu paste sau cartofi natur. Ceea ce am si facut a doua zi cand rata disparuse. Am servit cartofi natur imbaiati in sosul cremos de ciuperci pleurotus!

 

 

Cand e gata si rata ( veti sti cu siguranta asta, fara sa gustati) pregatim platoul pentru servire.

 

 

 Noi am savurat rata cu rosii mustoase, frunze crocante de rucola si sosul aromat de ciuperci!

 

 

Pofta buna de la Marcela!