Ragu din varza murata, ciuperci si carnita de pui

Marcela
imaginea utilizatorului Marcela
Si iarasi va poftesc la slabit cu o reteta plina de arome si savoare!

 

De ce toata lumea e dispusa sa te jeleasca cand aude ca esti la regim? Eu cand sunt la regim mananc chiar mai bine decat de obicei. Si categoric nu doar salate, ci bucate de toata "frumusetea" ( gustativ vorbind :) ), doar ca fara grasimi, amidonoase si carbohirati, adica carne/peste + legume!

Iata una dintre preferatele mele!

 

Avem nevoie de:

1/2 varza murata; 1/2 varza proaspata; 1 kg gambe de pui; 3 cepe; 1 morcov mare; 300-400 gr ciuperci proaspete; 2-3 crengute cu rosii cherry; 1 mana de rachitele uscate; 1 lingura sos de soia; 1 lingura otet balsamic di Modena (negru); o crenguta de rozmarin proaspat sau uscat ( se poate inlocui si cu cimbru); piper negru macinat; piper roz boabe; busuioc uscat; sare.

 

Mod de preparare

Intai eliberam gambele de piele si grasime (etapa obligatorie, daca ne dorim o reteta saraca in calorii). Apoi le marinam intr-un amestec de sos de soia, otet balsamic, busuioc uscat si un pic de sare.

Le mai condimentam cu piper negru si o crenguta de rozmarin (eu am facut rost de un manunchi minunat de rozmarin proaspat), le lasam asa pentru 15 minute sa se patrunda cu aromele ierburilor si sa prinda savoare de la sos.

Apoi le calim intr-o tigaie incinsa si unsa cu ulei.

 

 

Deasupra presaram ceapa taiata in jumatati de inele.

Gambele le frigem la foc mediu pana se auresc usor, iar ceapa se inmoaie.

Turnam marinada deasupra si mai lasam pentru 5-7 minute sub capac.

 

 

Intre timp, pregatim legumele: varza verde si cea murata le taiem nu prea marunt, morcovul felioare, iar ciupercile le lasam intregi.

Si nu uitati sa spalati bine varza murata si daca e prea acra sa o tineti macar o jumatate de ora in apa rece.

 

 

Toate ingredientele le aranjam intr-o oala mare, potrivita pentru coacere in cuptor. Pentru ca vom gati ragu-ul anume in cuptor, incet si cu rabdare.

Am asezat intai un strat de varza proaspata si apoi unul de varza murata.

Peste varza am culcat frumos gambele, care le-am acoperit cu ceapa si marinada in care s-au inabusit.

Dupa care vine morcovul, ciupercile si restul de varza.

 

 

Stropim totul cu sosul de rosii, asezam crengutele cu rosii cherry, presaram rachitelele si boabele de piper roz. Adaugam inca o crenguta de rozmarin si busuiocul uscat.

 

 

La etapa data e mai bine sa nu adaugati sare, caci in varza murata avem destula. Abia mai tarziu vom gusta si vom decide daca mai avem nevoie sau nu de sare.

Punem capacul peste oala si dam ragu-ul la cuptorul incins la 190 grade C si-l tinem acolo o ora.

 

 

Dupa ora petrecuta in "arsita" din cuptor, scoatem vasul si gustam din zeama pe care au lasat-o legumele ( decidem daca mai cere sare sau piper ). Apoi acoperim la loc si mai lasam sa mocneasca in cuptor vreo 40 minute, doar ca mai micsoram focul la 170 grade C.

Uite asa arata ragu-ul meu dupa o ora la cuptor.

 

 

O frumusete si ce arome! Dar, ce sa povestesc, oricum nu voi putea reda bogatia asta de gust si miresme.

Incercati si voi, ca merita!

 

 

Pofta mare!