Placinte foioase cu branza

Daniela
imaginea utilizatorului Daniela
Va prezint o reteta de placinte foioase pe care am invatat sa le prepar de la mama, iar ea de la bunica mea. Placintele sunt foarte fine, gustoase si se topesc in gura.

 

Ingrediente

jumatate litru de apa

faina cat cuprinde

1 lingurita de sare

ulei de floarea soarelui

 

Pentru umplutura

branza

oua

sare, dupa gust

 

Mod de preparare

Intr-un bol cu faina si o lingurita de sare turnam cate putina apa calda (aluatul trebuie lucrat la cald). Framantam un aluat moale si nelipicios.

Aluatul il scoatem din bol si il punem pe o masa presarata cu faina. Il mai framantam un pic si il lasam 15 minute sa se odihneasca.

Intre timp, preparam umplutura: se amesteca branza, ouale si sarea.

Dupa 15 minute mai framantam aluatul si il impartim in mai multe bile.

Din fiecare bila intindem o turta, o ungem cu ulei si incepem sa o intindem mai intai de pe margini, apoi toata, pana foaia de aluat devine subtire.

Eu am preparat doua variante de placinte foiase:

1. Foaia de aluat o intindem pe masa, pe margini aranjam umplutura, apoi o rulam.

2. Foaia de aluat o impaturim ( fiecare parte o ungem cu ulei), pana obtinem un dreptunghi ( ca in poza ).

Taiem aluatul in jumatate, umplem cu umplutura de branza, cartofi sau varza ( daca tineti post ).

Unim colturile intre ele, 

astfel incat sa obtinem o placinta ca in poza de mai jos.

Aranjam placintele intr-o tava unsa cu ulei sau tapetata cu folie de aluminiu.

Placintele se coc la temperatuta de 200 grade C, timp de 40 de minute sau pana cand devin aurii.

Cand placintele sunt gata le scoatem din cuptor si le udam cu putina apa sau cum zice mama "le moi" un pic intr-o farfurie cu apa, apoi le aranjam pe un platou, acoperindu-le cu un prosop. Pofta mare!