Mini-lasagna bolognese!

Marcela
imaginea utilizatorului Marcela
Daca te-ai trezit cu oaspeti in prag si nu stii ce mancare sa pregatesti? Eu iti propun o reteta de mini-lasagna bolognese foarte savuroasa care te va scoate din incurcatura.

 

Avem nevoie de:

1kg tocatura de vita; 8 foi pentru lasagna( eu am folosit foi de lasagna cu spanac) ; 2-3 cepe; 1 morcov; 2 tulpini de telina; 4 rosii mari; un pahar de vin rosu sec; busuioc uscat; puper negru macinat; sare de mare; cateva linguri de smantana; 200 gr cascaval.

 

Pentru sosul bechamel:

2 linguri unt; 2 lunguri faina; 500 ml lapte; sare; piper negru macinat; nucsoara.

 

Mod de preparare

Intr-o tigaie mare incingem o lingura de ulei de masline si se pune carnea la calit. Dupa 5 minute adaugam si ceapa taiata mascat.

 

 

Morcovul si telina obisnuiesc sa le tai cubulete cu un tocator special, dar se pot da si pe razatoare sau toca marunt. Adaugam legumele peste carne si condimentam cu sare, piper si busuioc uscat.

 

 

Lasam sa se friga un pic carnea cu legumele, apoi adaugam rosiile tocate.

 

 

Dupa cateva clocote adaugam vinul rosu si lasam sa se inabuse totul pana se evapora aproape tot lichidul din tigaie.

 

 

Cand e gata carnea putem aseza mini-lasagna in forme. Eu am facut 4 portii. In forme de copt (mici si patrate sau dreptughiulare) asezam cate un strat de carne. Apoi ungem cu un pic de smantana si asezam cate o foaie de lasagna. Eu am folosit foi care nu se prefierb, dar ar fi cazul sa faceti cum se recomanda pe ambalaj. In cazul cand trebuie sa treceti foile pentru lasagna prin apa clocotita puteti exclude smantana, care se adauga pentru a hidrata compozitia.

Repetam inca un strat de carne, iar smantana, iar o foaie de lasagna, pana se umplu formele.

 

 

Pentru sosul bechamel topim intr-o cratita untul. Cand s-a topit de tot adaugam faina, amestecam continuu si apoi turnam laptele fierbinte in portii mici amestecand cu o paleta sau un tel pana se uniformizeaza sosul. Asezonam cu sare piper negru si nucsoara rasa.

 

 

Eu nu sunt o mare amatoare a sosului bechamel si prefer sa-l pun doar peste lasagna. Varianta clasica este sa se puna sosul bechamel peste fiecare strat (deci pe fundul vasului si dupa prima foaie de lasagna).

 

Em am acoperit intai lasagna cu cascaval ras (am folosit gauda, dar va fi perfect si mozzarella, sau oricare altul care se topeste frumos) si am turnat peste bechamel-ul, in asa fel ca sa acopere bine de tot foile de lasagna, ca sa nu ramina uscate.

 

 

Serviti cu o salata usoara. Noi am ales una vitaminoasa cu varza si morcovi.

 

 

Pofta mare de la Marcela si 

 

 

Leo