Mamaliguta cu ciuperci sau "lasagna moldoveneasca"

Marcela
imaginea utilizatorului Marcela
Si daca am intrat in post, am cotrobait prin sertarele mintii mele sa scot la iveala tot ce stiu in materie de meniu vegetarian. Si daca, ati facut la fel ca mine si nu va vine in minte nimic in afara de cartofi si fasole, vin eu cu o idee :)

 

Avem nevoie de:

faina de porumb (pentru mamaliguta); 2 cepe; 700 gr ciuperci champignon; o lingura amidon de porumb; o legatura de marar proaspat; 3-4 linguri de ulei; 1/2 varza mica; sare si piper negru.

 

Mod de preparare

Intai preparam mamaliga, ca de obicei. Daca obisnuiti sa faceti mamaliguta mai moale, in reteta asta ar trebui s-o mai ingrosati. Trebuie sa obtinem o textura destul de plastica, ca sa putem modela straturi frumoase.

 

 

Incingem 2 linguri de ulei intr-o tigaie si punem ceapa taiata felii. Cand s-a inmuiat un pic adaugam ciupercile, pe care le-am spalat si feliat.

 

 

Inabusim ciupercile pana lasa zeama si adaugam varza tocata fin.

 

 

Condimentam cu sare si piper negru, prospat macinat. Inabusim varza pana se inmoaie.

 

 

Apoi dizolvam amidonul in apa rece si-l adaugam in tigaie, amestecand repede compozitia, ca sa se inchege uniform amidonul.

 

 

Mararul spalat il tocam fin si-l adaugam peste ciuperci, luam tigaia de pe foc.

 

 

O tava termorezistenta o ungem cu o lingura de ulei si asezam primul strat de mamaliga. Il presam bine cu ajutorul unei linguri, ca sa fie uniform.

 

 

Al doilea strat sunt ciupercile, le uniformizam bine cu o lingura.

 

 

Incheiem cu un strat de mamaliguta. O netezim frumos si o stropim cu ulei.

 

 

Se coace in cuptorul incins la 180 grade C, pana face o crusta aurie.

 

 

Se poate servi cu sos de rosii sau cu legume proaspete. Iar lui Leo (care nu tine post) ii place imbaiata in smantana.

 

 

Pofta mare!