Kirmizi Mercimek Corbasi - supa de linte, un deliciu traditional turcesc

Marcela
imaginea utilizatorului Marcela
Am gustat Kirmizi Mercimek Corbasi la Istanbul, la recomandarea Irinei, o prietena stabilita de ceva vreme in Turcia. Atunci am decis ca aceasta supa va intra numaidecat in cartea mea de bucate, mai ales cand am aflat cat de usor se prepara!

 

Avem nevoie de

250-300 gr linte rosie; un morcov mare; o ceapa; 2-3 catei de usturoi; 3 lunguri ulei de masline; o lingura de unt; boia de ardei sau fulgi de paprica; oregano ( e varianta care-mi place mie, traditional se foloseste chimen si cumbru uscat); 2l apa fierbinte; sare de mare.

 

Azi am avut un ajutor de nadejde: Cristi!

 

Mod de preparare

 

Punem lintea la inmuiat in apa rece (dupa ce am spalat-o, desigur!).

Intre timp, incingem o lingura de ulei de masline si calim ceapa tocata marunt. Cand a devenit transparenta, adaugam morcovul taiat rondele si usturoiul zdrobit cu un cutit lat. Le lasam la foc mediu pana s-au patruns bine si adaugam lintea scursa de apa. Amestecam, saram si lasam lintea sa se "imbogateasca" cu aromele legumelor timp de 3-4 minute.

 

 

 Presaram cateva fire de oregano uscat si turnam apa fierbinte. Fierbem aproximativ 30-40 minute. 

Supa o mixam cu blenderul pana obtinem o textura fina. Se mai tine la foc mic, pana o sa dea in doua-trei clocote.

 

 

Intr-o cratita topim o lingura de unt cu o lungura de ulei de masline, adaugam boia sau fulgi de ardei, oregano uscat. Amestecam usurel si calim 1-2 min.

 

 

Kirmizi Mercimek Corbasi se serveste fierbinte, stropita cu mixtura de unt si condimente, cu crutoane de paine neagra si verdeata dupa gust.

 

 

Pofta buna de la Marcela!