Invartite moldovenesti pentru toate gusturile!

Marcela
imaginea utilizatorului Marcela
Pentru aceste placinte am adunat in timp sfaturi si experienta de la toate gospodinele pe care le cunosc. Aceasta reteta este ca si diamantul care a fost slefuit, pana a devenit perfect. Deci, o reteta pe care o recomand cu toata increderea.

 

Avem nevoie de:

Pentru aluat: 2 cani cu varf faina alba de grau; 2/3 cana apa; 2-3 linguri de ulei; 2 linguri de otet de mere; 1/2 lingurita sare.

Pentru umplutura: tot ce va pofteste inima: branza+oua+marar; sau cartofi+ceapa verde; sau varza+ciuperci. Sau orice v-ar bucura papilele gustative.

 

Mod de preparare

Intai ne vom ocupa de aluat:

Amestecam apa, uleiul, otetul si sarea. Intr-un bol cernem faina, facem o adancitura si turnam apa.

 

 

 Framantam un aluat ferm. Lasam sa se odihneasca 10-15 minute sub un prosop,

 

 

apoi il rasturnam pe o suprafata infainata si-l mai framantam o data, pana obtinem o sfera neteda.

 

 

Taiem aluatul in 9 parti. Din cantitatea de ingrediente pentru aluat putem obtine 9 placinte. Eu am preparat 3 portii = 27 placinte.

Din fiecare bucatica de aluat framantam cu podul palmei cate o biluta, si le asezam pe masa presarata cu faina.

Acoperim cu un servet cald, si lasam sa se odihneasca 30 minute.

 

 

Pentru inceput imi era mai greu sa impart perfect aluatul. Placintele imi ieseau inegale.

Ma ajuta foarte mult un cantar, dupa care totul devine simplu.

 

 

Dupa timpul de odihna, intindem cate o foaie putin mai mare decat o farfurie de desert si le punem pe o suprafata unsa bine cu ulei. Fiecare foaie de aluat o ungem la fel cu ulei.

Si asa pana le intindem pe toate.

 

 

Apoi ungem suprafata de lucru cu ulei, la fel si mainile. Intindem pe masa cate o foaie de aluat, pana devine transparenta.

Intoarcem o latura si punem umplutura.

 

 

Invartitele cu cartofi:

Pentru umplutura am fiert cartofii ca pentru piure, dupa care le-am maruntit (dar nu atat de fin ca pentru piure), adaugam cateva oua si o legatura buna de ceapa verde, condimentam cu sare si piper.

 

 

 Invartite cu varza si ciuperci:

Pentru ele am taiat fin varza alba si am calit-o cu o ceapa. Cand s-a inmuiat usor, adaugam ciupercile taiate. Le mai tinem la foc pana sunt gata. Condimentam cu sare si piper negru.

 

 

Si cele cu branza:

combinam branza proaspata de vaci, ouale si mararul, plus un pic de sare.

 

 

Aranjam umplutura si rulam atent cu mainile.

 

 

Apoi sucim usor si

 

 

rotim intr-o invartita frumoasa.

 Si asa repetam si cu celelalte.

 

 

Aranjam placintele pe tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin ulei.

 Le coacem cam 40-50 minute, pana se rumenesc frumos.

Cand incep sa prinda fata, le ungem cu ou sau cu ou+smantana. Deci, daca va plac placintele crocante si sfaramicioase, le ungeti cu ou. Iar pentru placinte fragede si moi, adaugati cate o lingura de smantana pentru fiecare ou.

 

 

Pofta mare la invartite delicioase!