Ardei umpluti

Marcela
imaginea utilizatorului Marcela
Este o reteta traditionala, care cred ca o cunoaste fiecare gospodina din tara noastra. Acum pot sa spun ca este una dintre retetele preferate ale familiei mele. Dar nu a fost asa intotdeauna.

 

 

In copilaria aveam oroare de sarmale si ardei umpluti, pentru ca petrecandu-mi vacantele in nordul tarii, gustasem destule "delicatese" cu prajeli in untura si bucati zdravene de slanina, i-am indragit abia cand am inteles ca pot s-ai gatesc altfel si sanatos.

 

Secretul este sa folosim doar un pic de ulei si sa schimbam proportiile. Din formula clasica: 20% carne si legume, si 80% orez, intr-una mult mai delicioasa, dar si sanatoasa: 40% legume, 40% carne si doar 20% orez.

 

Avem nevoie

1 kg piept de pui; 3 cepe; 4-5 morcovi; o radacina de telina; 300 gr ciuperci champignon; 20-30 de ardei; 300 gr rosii; 1 cana (de 250 ml) de orez; 2-3 linguri ulei de masline; 1 l suc de rosii; sare si condimente dupa gust si cateva frunze de varza prospata sau murata.

 

Mod de preparare

Intai spalam si curatam legumele. Ceapa o tocam marunt si o punem intr-o tigaie incinsa, cu putin ulei.

 

 

Morcovul si telina le taiem in cuburi mari si le maruntim in combina de bucatarie. Este metoda mea, care-mi economiseste din timp si rabdare. Altfel ati putea sa le dati pe razatoare sau sa le tocati marunt.

 

 

Punem lecumele in tigaie peste ceapa si le gatim la foc mic apoximativ 5 minute, amestecand periodic.

Si azi am avut noroc de un ajutor-de-bucatar talentat: Amelia Barba!

 

 

Apoi taiem ciupercile felioare si la adaugam la legume.

 

 

Rosiile le tocam sau radem, eu iarasi am ales metoda rapida. Punem si rosiile in tigaie, saram, piparam si lasam sa se gateasca la foc mic, pana scade lichidul din compozitie.

 

 

Pregatim ardeii: spalam, inloturam codita si semintele.

 

 

Pieptul de pui il taiem cuburi potrivite. Orezul il spalam pana ramane apa limpede. Cand s-a evaporat lichidul din tigaie, adaugam orezul si carnea. Le amestecam si luam tigaia de pe foc.

 

 

Cand s-a racit un pic umplutura, asezam cateva frunze de varza (murata in cazul meu) la fundul unui vas adanc si incepem sa umplem ardeii.

 

 

Asezam ardeii cu "gura in sus", ii acoperim cu frunzele de varza ramase si turnam sucul de rosii (imi place sa folosesc din cel facut acasa de mama-soacra, dar de data aceasta a fost unul din comert). Apoi completam cu putina apa fierbinte, ca lichidele sa ajunga pana la jumatatea ardeilor.

 

 

Ii coacem in cuptorul incins la 200 grade, 1 ora si 40 minute. In ultimele 20 minute, scoatem capacul ca sa se evapore un pic sosul in care fierb ardeii.

 

 

Servim ardeii umpluti traditional, cu smantana!

 

 

Pofta buna de la Marcela!