Sarmale de post

O reteta de post foarte gustoasa, care te va duce cu gandul la bunatatile grecesti.

 

Ingrediente

frunze de vita, murate
300 g orez
2 cepe
1 rosie
100 g masline verzi
1 ardei gras rosu
1 ardei iute
2 lamai
ulei de masline
piper verde/rosu

 

Mod de preparare

  Clateste orezul in mai multe ape reci si lasa-l intr-o sita sa se scurga de apa. 

 

Taie ceapa marunt si caleste-o in doua linguri cu ulei. Adauga ardeiul gras si pe cel iute, ambii taiati marunt, si orezul. Amesteca usor si, spre final, pune maslinele verzi si rosia taiate.

Lasa pe foc doar cat sa se combine aromele si da deoparte.

 

Pune cate o lingura/lingurita de umplutura de orez si masline pe frunzele de vita murate si impacheteaza-le. Asaza sarmalele de post intr-o cratita tapetata cu frunze de vita stropite cu ulei de masline si zeama de la o jumatate de lamaie.

 

La final, toarna deasupra 400 ml apa, 200 ml de ulei de masline, zeama de la lamaile ramase, pune deasupra alte foi de vita si da la cuptor o ora. Scoate-le din cuptorsi lasa-le cel putin 1 ½ – 2 ore sa se racoreasca, fara a da frunzele de vita la o parte.

 

Serveste sarmalele de post reci sau calde.

 

Pofta buna!