Cartofi cu smantana la cuptor

Doar doua ingrediente principale: smantana si cartofi. Se mai pun obisnuitele condimentele: sare si piper. Si mai sunt aromele optionale: hrean si nucsoara. Atat de simpla e reteta.

 

Ingrediente 

6 cartofi fainosi (aprox 1kg)

500 ml smantana dulce pentru gatit (grasa 32 %)

2 lingurite cu varf hrean preparat

1/8 lingurita nucsoara macinata

sare, piper negru

 

Mod de preparare
 

Se pune smantana pe foc mic si se incalzeste pentru a se lichefia un pic (asa e mai usor de turnat peste cartofi). Se adauga hreanul, nucsoara si sare dupa gust. Gustati sa fie placut sarata, altfel smantana e destul de fada. Condimentarea e importanta aici.

* daca in loc de hrean doriti sa folositi verdeturi sau usturoi: infierbantati smantana, adaugati-le in ea, acoperiti cu capac si lasati sa se infuzeze macar 10 minute; scoateti-le apoi din smantana si continuati cu pasii de mai jos.

 

Taiati cartofii felii subtiri ca pentru chipsuri.

 

Intr-o tava termorezistenta (de 23 x 15 cm) turnati un strat subtire de smantana, doar cat sa acopere fundul. 

 

Incepeti sa puneti feliile de cartofi in straturi. Condimentati fiecare strat cu sare si piper. Cand ati pus jumatate din cartofi turnati jumatate din smanata (aveti grija sa luati si hrean, are tendinta sa se adune la fund).

 

Continuati sa puneti straturi de cartofi condimentati pana ii terminati (sau pana se umple tava; trebuie sa va ramana sus spatiu macar de un deget, fiindca smantana se va umfla un pic la cuptor). Turnati restul de smantana peste cartofi. Scuturati un pic tava sa intre smantana printre straturi si sa se aseze in tava. Smantana trebuie sa fie suficienta cat sa acopere cartofii.

 

 

Dati tava la cuptor, la 160C, timp de 1 ora si 20 minute. Dupa acest timp intepati cu cutitul in centru si daca intra usor, cartofii sunt gata. Smantana ar trebui sa fie usor rumena deasupra.

 

Lasati sa stea 10 minute, apoi se poate felia.

 

 

Pofta buna!