Prajitura cu prune, un must la inceput de toamna
Ingrediente
Pentru blat
100g unt
250g zahar
3 oua mari
200g iaurt grecesc (preferabil cu 10% grasime)
300g faina
coaja rasa de la o porocala
coaja rasa de la jumatate de lamaie
½ fiola esenta de vanilie
1 plic praf de copt
un praf de sare
Pentru umplutura
1/2 kg prune
4 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
1 lingurita scortisoara
½ lingurita nucsoara
Cum se prepara prajitura cu prune
Prepara mai intai amestecul de condimente pentru prune, amestecand intr-un castron zaharul, zaharul vanilat, scortisoara si nucsoara. Spala bine prunele, taie-le in jumatati si indeparteaza samburele. Pune-le intr-un castron si presara peste acestea amestecul de zahar cu condimente.
Intr-un castron pentru mixer adauga untul (la temperatura camerei) si zaharul. Mixeaza bine pana obtii o crema fine si zaharul se topeste. Adauga apoi ouale treptat, continuand sa mixezi. Adauga iaurtul, coaja de portocala si lamaie, vanilia, sarea si praful de copt. Amesteca bine pana la omogenizare, apoi incorporeaza treptat faina.
Toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si pune deasupra prunele. Coace prajitura timp de 25-30 de minute, la cuptorul preincalzit la 180oC.
Cum se serveste prajitura cu prune
Lasa prajitura sa se racceasca complet inainte de a o taia. Taie prajitura cubulete si asaz-o pe un platou. O poti pudra cu putin zahar pudra pentru a avea un aspect mai placut. Poate fi decorata si cu frisca.