Chec cu lamaie si afine, un deliciu de vara

Checul dulce-acrisor este foarte aromat si usor de preparat. Cu siguranta iti vei incanta intreaga familie cu aceasta reteta simpla.

Ingrediente 

80 g unt, topit

200 g zahar

3 linguri suc de lamaie proaspat stors

2 oua

200 g faina

1 lingurita praf de copt

1 lingurita sare

120 ml lapte

coaja rasa de la o lamaie

1/2 cana nuci praijite, tocate marunt

1 cana afine proaspete

Pentru glazura:

2 linguri suc de lamaie proaspat

50 g zahar

Cum se prepara checul cu lamaie si afine

Preincalzeste cuptorul la 175oC. Unge cu unt sau tapeteaza cu hartie de copt o tava pentru cozonac.

Intr-un bol pentru mixer adauga untul si zaharul, si micseaza pana obtii o spuma. Incorporeaza apoi zeama de lamaie si ouale.

Intr-un alt bol adauga faina, sarea si praful de copt. Amesteca bine. Adauga compozitia de faina treptat, peste cea de unt si oua. Alterneaza cu lapte. La final incorporeaza coaja de lamaie si nucile.

Adauga afinele si amesteca usor cu o lingura pentru a nu le strivi. Adauga aluatul in tava pregatita si coace checul timp de 60-70 de minute, sau pana cand scobitoarea iese curata din acesta.

Cand este gata scoate-l din cuptor si lasa-l sa se raceasca in tava timp de 10-15 minute.

Intre timp, prepara glazura amestecand zaharul cu zeama de lamaie intr-un bol incapator. Amesteca bine cu ajutorul unei furculite pana obtii o compozitie omogena.

Scoate checul din tava si adauga glazura peste acesta. Lasa-l sa se raceasca pe un gratar, apoi taie-l felii.

Cum se serveste checul cu lamaie si afine

Serveste checul cu lamaie si afine alaturi de o cana de cafea sau de ceai.