Buddy Valastro: Baclava cu miere si sirop de musetel

Baclavaua, probabil unul dintre cele mai populare deserturi turcesti, e apreciata datorita savorii sale, dar si a modului relativ simplu de preparat. Iata reteta brevetata de cel cunoscut si drept "Regele cofetarilor"

 

Ingrediente

Pentru sirop:

2 cesti de apa

12 pliculete de ceai de musetel

2 cani zahar

1 cana miere

2 linguri suc de lamaie

2 seminte de cardamom

 

Pentru umplutura:

200 grame fistic decojit si zdrobit

300 grame nuca pisata

1/3 cana zahar

2 lingurite scortisoara macinata

1 varf lingurita cardamom praf

foi de patiserie

1 cana unt topit

 

Mod de preparate

Prepara mai intai siropul. Fierbe doua cesti de apa intr-un ibric si adauga pliculetele de ceai de musetel. Dupa 10 minute, scoate-le si adauga zaharul, mierea, sucul de lamaie si semintele de cardamom. Fierbe la foc mediu amestecand pana cand se dizolva zaharul. Lasa-l pe foc 5-7 minute pana cand amestecul se ingroasa si ia forma unui sirop. Scoate semintele de cardamom si lasa sa se raceasca.

 

Incinge cuptorul la 180 de grade. Intr-un castron, amesteca nuca pisata cu fisticul zdrobit, zaharul, scortisoara si cardamomul.

 

Unge cu unt o tava adanca. Aseaza 10 foi de placinta pe care unge-le pe rand cu unt topit. Toarna o treime din umplutura, apoi acopera cu 5 foi, mai pune un rand de umplutura, alte cinci foi, ultimul rand de umplutura si acopera cu inca 10 foi. Ai grija sa le ungi pe toate cu unt. Indeasa marginile in tava, apoi cu un cutit ascutit taie baclavaua, da-o la cuptor pana devine aurie, iar cand inca este calda mai taie odata pe urmele deja facute si toarna deasupra siropul de musetel.

 

Se serveste dupa cel putin patru ore.

 

 

Pofta buna!