Reguli simple: Cum sa combini corect branzeturile si vinurile

Ti-ai propus sa iti uimesti prietenii sau invitatii cu un platou cu branzeturi alese servit langa un pahar de vin? Cel mai dificil este sa gasesti exact aromele care sa se potriveasca perfect. Te ajutam cu o lista a celor mai bune combinatii.

 

Atunci cand pornesti in alcatuirea unui asemenea platou de degustare, tine cont de caracteristicile vinului si de notele dominante din branzeturile alese. Suna complicat, dar este mai simplu decat iti poti imagina. Nu intotdeauna poti satisface toate gusturile, dar iti vom oferi alternative clasice sau indraznete pentru fiecare tip de branzeturi in parte. Daca ti se pare extrem de complicat sa urmaresti toate regulile, mergi la sigur cu sampanie si Riesling, doua bauturi care se potrivesc in general cu aproape toate branzeturile.

 

Branzeturi proaspete, nematurate, cu gust intens: Chèvre, burrata, feta

In general, acest tip de branzeturi, au nevoie de vinuri mai bogate in acizi, cu note florale sau citrice.

•    Pentru gust clasic: Sauvignon Blanc sau vin spumant rosé

•    Pentru gusturi indraznete: vinu rosé (din Spania, Franta, Italia sau Austria)

 

Branzeturi moi, cremoase, invelite in mucegai alb: Brie, Camembert

Aceste branzeturi aproape de consistenta untului  sunt facute sa fie consumate alaturi de sampanie, cateva felii de mar sau para si paine buna.

•    Pentru gust clasic: sampanie, Chardonnay, Pinot Noir sau Beaujolais

•    Pentru gusturi indraznete: vin rosu Brachetto d'Acqui ( din regiunea Piemont)

 

Branzeturi din lapte nepasteurizat cu coaja spalata: Muenster

•    Pentru gust clasic: Riesling, Gewürztraminer sau vinuri rosii de Burgundia

•    Pentru gusturi indraznete: vin de Madeira

 

Branzeturi tari, maturate: Emmental, Gruyère, Cheddar, Parmezan, Gouda

Vinurile rosii, bogate in tanini, sunt cele mai potrivite pentru branzeturile maturate.

•    Pentru gust clasic: Chardonnay, Syrah sau Cabernet Sauvignon

•    Pentru gusturi indraznete: vin sherry sec

 

Branzeturi cu mucegai: Roquefort, Daneza albastra, Gorgonzola

Vinurile de desert, dense si cu gust bogat sunt cea mai buna combinatie pentru acest tip de branzeturi . Poti incerca, insa, si Cabernet sau Zifandel.

•    Pentru gust clasic: vin de Porto

•    Pentru gusturi indraznete: vin sherry dulce