De ce e bine sa mancam in fiecare zi cate un ou?

Ouale sunt atat de hranitoare incat mai sunt supranumite "multivitaminele naturii". Ele au antioxidanti unici si proprietati unice pentru functionarea creierului.

Iata 5 motive stiintifice pentru care trebuie sa le incluzi in dieta ta.

 

1. Ouale sunt printre cele mai nutritive alimente din lume

Un ou contine o gama impresionanta de substante nutritive. Imagineaza-ti ca din ou se formeaza un pui intreg. Ouale sunt pline de vitamine, minerale, proteine de calitate, grasimi sanatoase si altele: vitamina B12, B2, A, B5, seleniu, plus cantitati mici din aproape toate vitaminele si mineralele de care are nevoie corpul uman (calciu, fier, potasiu, zinc, vitamina E si multe altele). Acestea sunt in galbenus, iar albusul contine in mare parte doar proteine.

2. Ouale iti imbunatatesc sanatatea cardiovasculara

Doar pentru ca un aliment contine colesterol, nu inseamna ca va creste nivelul de colesterol din sange. Ficatul produce colesterol in fiecare zi, iar atunci cand mananci astfel de alimente, acesta produce mai putin. Desi sunt aratate cu degetul pentru faptul ca au mult colesterol in compozitie, ouale au in realitate un efect benefic asupra sistemului cardiovascular: ridica nivelul de colesterol bun din sange.

3. Ouale contin colina, un nutriment esential pentru creier

Colina este un nutriment mai putin cunoscut din complexul de vitamine B, insa este esential pentru mai multe procese ale corpului. Carentele de colina contribuie la dezvoltarea bolilor de ficat, a bolilor cardiovasculare si a tulburarilor neurologice. Cele mai bune surse naturale sunt galbenusurile de oua si ficatul de vita.

4. Ouale contin proteine de calitate 

Proteinele sunt estentiale pentru un organism sanatos. Ele sunt “caramizile” din care este facut corpul. Ele sunt formate din lanturi simple sau complexe de aminoacizi; Ei bine, ouale au un profil perfect de aminoacizi si au primit scorul perfect de 100 la acest capitol.

5. Ouale contin luteina si zeaxantina, elemente care protejeaza vederea

Acesti doi antioxidanti se gasesc in galbenus si reduc riscul de cataracta si degenerarea maculara, doua din cauzele principale ale pierderii vederii.

Concluzie: ouale sunt ieftine, versatile si au un gust foarte bun. Nu ai niciun motiv pentru care sa le ocolesti.