O reteta simpla de clatite

Vezi mai jos o reteta foarte simpla de clatite, poate fi combinata cu umplutura atat dulce, cat si sarata.

 

Aluatul de clatite este unul foarte usor de pregatit si foarte adaptabil: daca nu ai lapte, nu-ti fa griji, poti folosi apa gazoasa, clatitele iti pot iesi la fel de fine ca si cele preparate cu lapte. Daca nu ai apa gazoasa, poti folosi apa plata sau fiarta. Nu ai 5 oua, foloseste doar 2 oua, iar daca nu ai nici oua, foloseste doar apa, faina, sare, zahar si un pic de ulei, si te asigur ca iti vor iesi niste clatite foarte bune de post.

 Ingrediente

1l lapte

4-5 oua

300 g (20 linguri ) faina

2 linguri mari de zahar

1 lingurita de sare

2-3 linguri de apa

ulei vegetal

Mod de preparare

Intr-un vas se sparg 4-5 oua,

se adauga 1 lingurita de sare si 2 linguri de zahar.

 

Se amesteca bine pana se obtine o masa omogena.

Faina se adauga treptat, cate o lingura, 

se amesteca continuu pana se obtine un aluat de o consistenta groasa.

   

Dupa ce s-a adaugat toata faina, se incorporeaza treptat laptele ( este important sa amesteci continuu, pentru a evita cocolasele ).

La final, se adauga 1 lingura de ulei si 2-3 linguri de apa. Aluatul trebuie sa fie fara cocolase, matasos si cu o consistenta lichida.

  

Daca iti plac clatitele mai groase, poti lasa aluatul vreo jumatate de ora in frigider, sa se "odihneasca". Eu prefer clatitele subtiri si fine, asa ca le prepar imediat ce aluatul este gata.    

Urmatoarea etapa este foarte importanta. Pentru pregatirea clatitelor este nevoie de o tigaie buna sau una speciala pentru clatite.

Se incinge tigaia si se unge cu putin ulei sau unt ( nu folosi foarte mult ulei sau unt, sa nu iasa clatitele unsuroase ). Tinand tigaia ridicata de pe foc, cu ajutorul unui polonic sau cani, se toarna aluatul. Tigaia se roteste pe cerc in asa fel ca aluatul sa acopere uniform toata suprafata. Apoi, se pune tigaia inapoi deasupra focului, care trebuie sa fie potrivit. 

Cand suprafata aluatului isi pierde luciu, iar marginile clatitei devin aurii, e un semn ca trebuie intoarsa de pe o parte pe alta.

Cu ajutorul unei spatule se intoarce clatita. Se caleste cateva secunde si se scoate de pe foc. 

* Daca nu folosesti o tigaie speciala pentru clatite ci una obisnuita si observi ca aluatul se lipeste de tigaie, incearca sa ungi tigaia cu ulei de fiecare data cand torni aluatul, daca nici acest truc nu te ajuta, ar fi bine sa schimbi tigaia.

* In timp ce prajesti clatitele, daca simti ca aluatul s-a ingrosat il poti dizolva cu un pic de apa gazoasa sau fiarta.

    

Clatitele se pot unge cu miere, cu orice fel de dulceata, cu crema de ciocolata, cu branza sau cu orice umplutura atat sarata, cat si dulce. Ele se pot adapta foarte usor oricarui moft :)

Savurati cu placere!