O reteta simpla de clatite

Vezi mai jos o reteta foarte simpla de clatite, poate fi combinata cu umplutura atat dulce, cat si sarata.

 

Aluatul de clatite este unul foarte usor de pregatit si foarte adaptabil: daca nu ai lapte, nu-ti fa griji, poti folosi apa gazoasa, clatitele iti pot iesi la fel de fragile ca si cele preparate cu lapte. Daca nu ai apa gazoasa, poti folosi apa plata sau fiarta. Nu ai 5 oua, foloseste doar 2 oua, iar daca nu ai nici oua, foloseste doar apa, faina, sare, zahar si un pic de ulei, si te asigur ca iti vor iesi niste clatite foarte bune de post.

 

Ingrediente

Pentru 30-35 de clatite

1l lapte

4-5 oua

15 linguri mari de faina

2 linguri mari de zahar

1 lingurita de sare

ulei vegetal

 

 

Mod de preparare

Intr-un vas se sparg 4-5 oua, se adauga 1 lingurita de sare si 2 linguri de zahar. Se amesteca bine pana se obtine o masa omogena.

Treptat se adauga cate o lingura de faina, se amesteca continuu pana se obtine un aluat de o consistenta groasa.

 

Dupa ce se adauga toata faina, se incorporeaza trepatat si laptele ( este important sa amesteci continuu, pentru a evita cocolasele ). La final, se adauga un pic de ulei. Aluatul trebuie sa fie fara cocolase, matasos si cu o consistenta lichida. Daca iti plac clatitele mai groase, poti lasa aluatul vreo jumatate de ora in frigider, sa se "odihneasca". Eu prefer clatitele subtiri si fine, asa ca le prepar imediat ce aluatul este gata. 

 

Urmatoarea etapa este foarte importanta. Pentru pregatirea clatitelor este nevoie de o tigaie buna sau una speciala pentru clatite. Se incinge tigaia si se unge cu o picatura de ulei sau unt ( nu folosi foarte mult ulei sau unt, sa nu iasa clatitele unsuroase ). Tinand tigaia ridicata de pe foc in mana stanga, cu ajutorul unui polonic sau cani, se toarna aluatul. Tot cu mana stanga se roteste tigaia pe cerc in asa fel ca aluatul sa acopere uniform toata suprafata tigaii. Apoi, se pune tigaia inapoi deasupra focului, care trebuie sa fie potrivit. Cand suprafata aluatului isi pierde luciu, iar marginile clatitei devin aurii, e un semn ca trebuie intoarsa de pe o parte pe alta. Cu ajutorul unei spatule se intoarce clatita. Se caleste cateva secunde si se scoate de pe foc. 

* Daca nu folosesti o tigaie speciala pentru clatite, ci una obisnuita si observi ca aluatul se lipeste de tigaie, incearca sa ungi tigaia cu ulei de fiecare data cand torni aluatul, daca nici acest truc nu te ajuta, ar fi bine sa schimbi tigaia.

* In timp ce prajesti clatitele, daca simti ca aluatul s-a ingrosat il poti dizolva cu un pic de apa gazoasa sau fiarta.

 

Clatitele se pot unge cu miere, cu orice fel de dulceata, cu crema de ciocolata, cu branza sau cu orice umplutura atat sarata, cat si dulce. Ele se pot adapta foarte usor oricarui moft :)

Savurati cu placere!